A Meteora analóg órát formázó kisalkalmazását megérintve egy teljes képernyős Android™ alkalmazás nyílik meg.

Az alkalmazásban egy Google Térképre vetítve jeleníthetők meg Magyarország időjárási viszonyai, illetve innen érhetők el az óra kisalkalmazás beállító felületei, a fényképküldés, és a veszélyes időjárási jelenségek megerősítésére szolgáló funkciók.


Az órán jelzett riasztások részleteit, illetve más térségek időjárási viszonyait az alkalmazás térképes felületén lehet megnézni. A térképes felületet a widgetet megérintve indíthatja el:

1) Az órát megérintve megnyílik a térkép felület.

2) A térkép alsó részén jelennek meg az aktuális időjárásra vonatkozó adatok illetve az előrejelzések. A térkép közepén egy kereső jelöli azt a pozíciót, amire a kijelzett adatok vonatkoznak. A térkép fölső sávjában a betölthető időjárási rétegek ikonjai láthatók, ezeket a rétegeket a térképen jeleníti meg a program.

3) Az aktuális időjárás adatai fölött látható az animációs sáv. A sáv bal oldali gombjával elindíthatjuk (illetve leállíthatjuk) az időjárási rétegek léptetését, a jobb oldali gombbal az aktuális időpontra ugorhatunk, a középső gombot csúsztatva pedig szabadon állíthatjuk a megjelenített rétegek időpontját. A múltbeli rétegeket világosabb, a jövőbelieket sötétebb sáv jelzi.A Google Maps térképét mozgatva és nagyítva máshol is megnézhetjük az aktuális és előrejelzett időt:1) A Google térkép ujjal mozgatható, nagyítható. Ha olyan tópartra ér a kereső, ahol működik viharjelzés, akkor annak aktuális állapotát az időjárási adatoknál is láthatjuk.

2) Ha vissza szeretnénk térni a jelenlegi helyzetünkre, akkor a "Aktuális" ikont kell megérinteni a felületen.

3) A térkép automatikusan visszatér az aktuális pozíciónkra, és frissíti a riasztási adatokat.

Ha nem mozdítják, akkor a térkép magától, percenként frissül.Ha figyelmeztetést jelez az előrejelzés, akkor annak részletei az ikon melletti "i" gombra bökve megjeleníthetők:1) A figyelmeztetés (vagy riasztás) ikonja melletti "i" gombra bökve megjelenik egy felugró ablak.

2) Az ablakban részletes információk jelennek meg a kiválasztott eseményről.

3) A képernyőre bökve a felugró ablak eltűnik.

Hasonló információs "i" gomb jelenik meg a térképen az éppen aktuális riasztás ikonja mellett is.A térképen megjeleníthető több időjárási információs réteg is, ami áttetsző színekkel mutatja meg a kiválasztott időjárási jellemzők területi eloszlását:1) Ha nem látható a réteg kiválasztó sáv, akkor a "Rétegek" ikont megérintve jeleníthető meg.

2) A réteget az ikonját megérintve választhatjuk ki, ekkor a térkép betölti a választott réteget. A rétegek megjelenítési sorrendje azonos lesz az ikonok sorrendjével.

3) Azt, hogy a megjelenített réteg egy adott pontja milyen értéket takar egy érintéssel meg lehet tudni: a térképet megérintve egy "marker" jelenik meg az adattal. Újabb rétegek betöltésénél az új réteg adatai is megjelennek a markeren. A marker az adatokat megjelenítő szövegdobozt megérintve eltűnik.

A térképen megjelenített információs rétegek adatainak forrása az OMSZ előrejelző rendszere.
Az egyik kiválasztható információs réteg az OMSZ MET-ÉSZ rendszerébe küldött észleléseket jeleníti meg:1) A réteg kiválasztó sávon az észlelések ikonját választva tölthető be a MET-ÉSZ észlelések rétege.

2) Ez a réteg markerekkel jeleníti meg az észleléseket. Egy markert megérintve az összes észlelt jelenség ikonja láthatóvá válik egy buborékban.

3) A markert újból megérintve a buborék becsukható. Az észlelt eseményeket mutató buborékot megérintve a teljes észlelést megmutatja a program egy felugró ablakban.

3) Ha az észleléshez fényképet is mellékeltek, akkor az teljes méretben is megnézhető, ha a "Letöltés" gombot megnyomjuk.

3) A fénykép letöltése után az alapértelmezett képnézegető alkalmazás megnyitja a fényképet. Innen a vissza nyíllal léphetünk vissza a Meteorába.Egy másik választható információs réteg az UV sugárzást erősségét mutatja. Az UV index mellett a program mutatni tudja, hogy az adott helyen mennyi ideig lehet a leégés veszélye nélkül a napon tartózkodni. Ehhez be lehet állítani, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a napsugárzásra:1) Az órát megérintve meg kell nyitni az alkalmazást.

2) A menü ikont megérintve megjelenik a program menüje.

3) A menüben a "Beállítás" menüpontot válasszuk.

4) Keressük meg a "Bőrtípus" témakört.

5) Itt egy listából kiválaszthatjuk, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a napsugárzásra.

Ha nem állítunk be bőrtípust, akkor a program automatikusan a legérzékenyebbekre vonatkozó adatokat jelzi ki.Utazás tervezésénél hasznos lehet, hogy a Google Térkép saját, forgalmi viszonyokat mutató nézete is bekapcsolható a térképen:1) Az órát megérintve meg kell nyitni az alkalmazást.

2) A menü ikont megérintve megjelenik a program menüje.

3) A menüben a "Beállítás" menüpontot válasszuk.

4) Keressük meg a "Megjelenítés" témakört.

3) A "Forgalom jelzése a térképen" mezőt kipipálva kapcsolható be a forgalomkijelzés a Google Térképen. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.

A forgalmi adatok forrása a Google Térkép.Ha olyan érdekes jelenséget tapasztalt, amit szeretne megosztani másokkal, akkor küldhet róla felvételt az OMSZ MET-ÉSZ rendszerébe a fénykép küldés funkcióval:1) Az órát megérintve megnyílik a térkép felület, innen érhető el a fénykép küldés funkció.

2) A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista.

2) A listából válasszuk a "Fénykép" gombot.

4) Automatikusan megnyílik a kamera alkalmazás, ahol a szokott módon elkészíthetjük a képet. Az elkészült képek a telefon "meteora" nevű albumába kerülnek.

5) Ahogy a kép elkészült visszakerülünk a Meteora térképes alkalmazásba, és megjelenik egy értesítés is arról, hogy a képfeltöltési folyamat is elindult. Az értesítéseket legördítve láthatjuk, hogy milyen ütemben tölti föl a program a fényképünket. Az értesítésre bökve megnézhetjük a feltöltés alatt álló képet, illetve meg is szakíthatjuk a feltöltést. A feltöltött képek az OMSZ MET-ÉSZ rendszerébe kerülnek, ahol térképen is megnézhetők.A meteorológusok számára hasznos, ha megerősítik, hogy az előrejelzett események tényleg bekövetkeztek-e egy adott helyen. Ez pár érintéssel megtehető:1) Az órát megérintve megnyílik a térkép felület, innen érhető el a megerősítés funkció.

2) A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista, itt a "Megerősítés" -t kell választani.

3) A "Megerősítés" -t megérintve a program letölti a helyszínre előrejelzett veszélyes időjárási eseményeket. A veszélyhelyzetek ikonjai alatt pipával jelezhetjük, hogy észleljük-e az adott eseményt, vagy sem, végül az "OK" gombbal küldhetjük el az adatokat az OMSZ szerverére. A sikeres megerősítést nyugtázza is a program. Az elküldött megerősítések az OMSZ MET-ÉSZ rendszerében követhetők.Fénykép és megerősítés küldésekor ezek az észlelések az OMSZ MET-ÉSZ rendszerébe kerülnek. Beállíthatjuk, hogy anonim módon kerüljenek-e be az adataink, vagy, amennyiben már rendelkezünk OMSZ MET-ÉSZ azonosítóval, akkor azzal:1) Az órát megérintve meg kell nyitni az alkalmazást.

2) A menü ikont megérintve megjelenik a program menüje. A menüben a "Beállítás" menüpontot válasszuk.

3) Keressük meg az "Azonosító" témakört. Itt választhatunk, hogy anonim módon észlelünk, vagy megadhatjuk az OMSZ MET-ÉSZ azonosítónkat és jelszavunkat.

4) Ha megadtuk az OMSZ MET-ÉSZ azonosítónkat, akkor fényképeinket és megerősítéseinket megtaláljuk a OMSZ MET-ÉSZ oldalon a sajátjaink között, ahova könnyen át is léphetünk a programból. A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista, itt a "MET-ÉSZ weboldal" menüpontot kell választani.

5) A program beléptet minket a saját OMSZ MET-ÉSZ fiókunkba a megadott azonosítóval, ahol az oldal mobil verziója töltődik be. A rendszer detektálja azt is, ha egy regisztrált helyszínünkről lépünk be, ilyenkor azt automatikusan ki is választja. Ha nem észleltünk még az adott hely közeléből, akkor azt felveszi a program új helyszínként. Anonim észlelést választva a "MET-ÉSZ weboldal" menüpont nem látható.A napos előrejelzések hatórás bontásban is megnézhetők, így látható, milyen idő várható aznap hajnalban, délelőtt, délután és este. A hatórás nézetre a napos előrejelzés ikonját megérintve válthatunk át:1) Napos előrejelzési nézetben érintsük meg a kiválasztott nap ikonját.

2) Ekkor a grafikon helyén hatórás bontásban láthatjuk az aznapi időjárás alakulását. A grafikon megjelenítéséhez érintsük meg újból a napos előrejelzés ikonját.

3) Megérintve a napos előrejelzés ikonját a felület újból a grafikont fogja mutatni.

A térképet mozgatva a hatórás előrejelzések is ugyanúgy frissülnek, mint az egész napra vonatkozók, mindig a keresőben levő helyszín előrejelzési adatait mutatva. A hatórás előrejelzések ikonjait megérintve pedig a megfelelő OMSZ mobil előrejelzési oldal nyitható meg.Az előrejelzett hőmérséklet grafikonja harminc éves éghajlati mérések alapján számolt átlagos napi minimum és maximum értékek szerint van színezve, így jól leolvasható, hogy az adott nap az átlagoshoz képest melegebb, vagy hűvösebb lesz-e. A mérésekről további információt az OMSZ honlapján talál. A grafikont elcsúsztatva megjeleníthető az aznapi országos hőmérsékleti maximum, minimum, és csapadék maximum helye és ideje is:1) A hőmérséklet grafikon magyarázata a jobb alsó sarokban látható információs gombot megérintve nyitható meg.

2) Az országos aznapi szélsőértékek a grafikon elcsúsztatásával jeleníthetők meg.

3) A szélsőértékek mezőjében leolvasható az országos hőmérsékleti maximum, minimum, és csapadék maximum helye és ideje.

További részletes éghajlati információkat az OMSZ honlapján talál.Ha segítségre van szüksége a térképes képernyőn való eligazodáshoz, akkor előhívhatja a program segítség funkcióját:1) Az órát megérintve megnyílik a térkép felület.

2) A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista.

3) A listában a "Segítség" menüpontot kell választani.

4) A program egy áttetsző rétegben mutatja be röviden mit hol találunk a felületen. A segítséget a körbezárt X gombbal kapcsolhatjuk le. A magyarázó oldalak között a nyilakra bökve léphetünk.

5) Az utolsó magyarázó oldalon találunk egy gombot, amivel ez az útmutató nyitható meg a programból.

Fejlesztő:
Kőszofa Bt.
Copyright 2021 KőszofA Bt.