Ezen az oldalon ismertetőket olvashat az alkalmazás működéséről, az oldal alján pedig a leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük össze. Amennyiben további kérdése lenne az alkalmazással kapcsolatban írjon nekünk a webmaster@met.hu címre, és igyekszünk azt megválaszolni.

AR funkció működése

A Meteora AR nézetében a HungaroMet háromdimenziós radarképét láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve. Ez használat közben úgy néz ki, hogy a telefon kameráját egy esőfelhőre irányítva színes kockákként megjelenik a felhő képén annak csapadéktartalma, mint ahogy azt a lenti kép is mutatja.Ennek a nézetnek a kiszámításához a telefon szinte összes funkcióját használja a program:

Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható felhő képét a képernyőn
Gyorsulásmérő vagy giroszkóp: a telefon és ezáltal a kamera irányát szolgáltatja
Iránytű: északi irány meghatározását végzi
GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt

A fenti kiindulási adatokból a program a következő folyamatábra szerint készíti el az aktuális AR nézetet:

Az alkalmazás folyamatosan, minden képkockára elvégzi a fenti számításokat, így a 3D radar mérési adatokat azok valós helyén tudja megjeleníteni:A Meteora AR terepasztal nézetében a HungaroMet háromdimenziós radarképét terepasztal-szerűen, egy kiterített Google térkép fölött láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve, mint az alábbi képen:Ennek a nézetnek a kiszámításához kevesebb szenzort használ a program, viszont szükség van a lenti speciális jelre, aminek a képét valós időben fel kell dolgoznia:A jelet az alkalmazás felismeri a kamera mozgóképének kockáin, és kiszámítja annak térbeli helyzetét, vagyis a kamera irányát a jelhez képest. Az adatok és a térkép megjelenítéséhez használt északi irányt is a jel horizontális irányából számítja ki a program. A jel követéséhez a program a BoofCV szabad szoftvert használja.

A terepasztal nézet előállításához a telefonnak a következő funkcióira van szükség:

Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható háttér képét a képernyőn, és a jel képét az irány meghatározásához
GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt

A fenti kiindulási adatokból a program a következő folyamatábra szerint készíti el az aktuális AR terepasztal nézetet:


A fenti számításokat minden képkockára gyorsan elvégezve a mért csapadékadatokkal kiegészített valós képet folyamatosan jeleníti meg a program a telefon kijelzőjén egy virtuális terepasztal hatását keltve:


Mennyivel fogyaszt többet a telefonom a Meteorát használva?
A fejlesztésnél mindig igyekeztünk a lehető legalacsonyabb áramfelhasználásra törekedni, hiszen nem sokat ér a riasztás funkció, ha a mobil emiatt hamar lemerül. A Meteora program legújabb (>2.0.9) változatai már push alapú üzeneteket használnak a riasztások és figyelmeztetések küldéséhez, ami azt jelenti, hogy a programnak nem kell folyamatosan lekérdeznie az aktuális veszélyjelzési információkat, hanem a HungaroMet szervere küldi ki azokat egyedileg a felhasználó készülékére. A Meteora alapfunkciói tehát csak annyi plusz energiafelvételt igényelnek, amennyi az eseti push üzenetek fogadásához kell. Ez az eseményvezérelt üzenetküldés nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem az adatforgalmat is.
A push üzenetküldés másik előnye, hogy nem ébreszti fel fölöslegesen az alvó üzemmódú telefont, így, ha nem használja készülékét, a Meteora sem fogja meríteni azt.
Milyen beállításokat ajánlanak a telefonon?
A pontos helymeghatározás funkciót engedélyezni kell a program működéséhez, erre telepítéskor engedélyt kér a program.
A riasztási funkció működéséhez fontos még, hogy a telefon órája és naptárja is pontosan be legyen állítva.
Mihez fér hozzá a telefonon a program, és mire használja a hozzáférést?
A program a következő hozzáférésekhez kéri a felhasználó engedélyét telepítéskor:

A felhasználó helyzetének meghatározásához:

 • Pontos helyzet

Az adatok letöltéséhez:

 • Hálózat státusza
 • Internet

Naptárbejegyzés mutatásához az óra számlapon (csak olvasásra):

 • Naptár

Riasztás, figyelmeztetés közlésére:

 • Rezgés

Észlelés beállításnál automatikus email-cím kitöltéshez:

 • Felhasználói fiókok
Hogyan kezeli személyes adataimat a program?
Adatkezelés (Privacy Policy)

A Meteora program a működése során a következő személyes adatait használja:

 • Helyszín: lokális előrejelzések készítéséhez használjuk, 1.6 km -es felbontású statisztika készül belőle, harmadik félnek nem adjuk át.
 • Push azonosító: előrejelzések, riasztások küldéséhez használjuk a Google szerverén keresztül.

Az alkalmazás használata közben a telefon a háttérben frissíti és elküldi a felhasználó földrajzi helyzetét a HungaroMet szerverének. Annak érdekében, hogy ezt az érzékeny adatot ne lehessen összekapcsolni a felhasználó személyével a következőket végzi a program:

 • Nem használjuk a telefon egyedi azonosítóit (MAC address, IMEI, telefonszám, stb...), helyette telepítéskor csak a Meteora program kap egyedi azonosítót. A földrajzi koordinátát ezzel az azonosítóval rendeljük csak össze.
 • Azért, hogy az egyedi Meteora azonosítót se lehessen követni, vagy felhasználni, randomizált blokk alapú titkosítással küldi az üzenetek ezen részét a program.

Adatkezelő: HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.
Adatvédelmi felelős címe: adatvedelem@met.hu
Adatvédelmi Szabályzat: megnyitás

A programban néhány kényelmi funkció személyes adatok hozzáférésével valósul meg, de ezeket az adatokat semmilyen módon nem továbbítja a készülékről a program, és azokat nem is módosítja:

 • Naptár olvasása: csak bekapcsolt naptárkijelzési funkció esetén használjuk az esemény időpontjának kijelzésére.
 • Postafiókok címeinek (email-címek) olvasása: csak az észlelés beállításnál használjuk az automatikus email-cím kitöltéshez.

A program ezeken kívül névtelen adatokat küld a Google Analytics rendszerbe a működéséről. Ezek az adatok az esetleges programhibák javítását szolgálják, nem tartalmaznak személyes, vagy személyhez kapcsolható adatokat, és ezen adatok megosztását sem harmadik fél, sem a Google számára nem engedélyeztük az Analytics rendszerben. További információk:


Adatkezelő: HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. https://www.met.hu/rolunk/kozerdeku_dokumentumok/tevekenyseg/index.php?tid=25&doc=Adatkezelesi_szabalyzat
Mire van szükség a Meteora AR nézet működéséhez?
A Meteora AR funkciója, ami a HungaroMet háromdimenziós radarképét mutatja valós időben a kamera képére vetítve a következő telefon funkciókat használja:

 • Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható felhő képét a képernyőn
 • Gyorsulásmérő vagy giroszkóp: a telefon és ezáltal a kamera irányát szolgáltatja
 • Iránytű: északi irány meghatározását végzi
 • GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
 • Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt

A Meteora AR terepasztal nézete, ami a HungaroMet háromdimenziós radarképét terepasztal-szerűen, egy kiterített Google térkép fölött mutatja a következő telefon funkciókat használja:

 • Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható háttér képét a képernyőn, és a jel képét az irány meghatározásához
 • GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
 • Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt
Milyen telefonokkal működik biztosan a Meteora AR nézete?
Az AR nézetet többek között az alábbi típusokkal teszteltük a fejlesztés során:

 • Alcatel Pop 4
 • Motorola Moto G (2013)
 • LG Nexus 5X
 • Sony Xperia Z5 Compact
 • Nokia 6
 • Nokia 3.1

A fentiek mellett minden olyan telefonon működik az AR nézet, ami rendelkezik a megfelelő szenzorokkal (lásd az előző kérdést), a szükséges számítások úgy lettek optimalizálva, hogy belépő szintű telefonok is megbírkóznak vele, mint pl. az első generációs Motorola Moto G, vagy az Alcatel Pop 4.
Fejlesztő:
Egy és nulla Bt.
Copyright 2024 Egy és nulla Bt.